Blåsmunstycke
Blåsmunstycke

OBSERVERA! Kompressor och blåsmunstycke är ett absolut måste om du ska svetsa! Dels kyler du ner svetsarna och dels släcker du när det tar eld i lack och underredsmassa.

Skyddsvisir
Skyddsvisir

Det finns även ögonskydd i form av glasögon. Jag föredrar dock ett rejält visir som skyddar hela ansiktet när man slipar och kapar plåt.

Hörselskydd
Hörselskydd

Hörselskydd är absolut nödvändigt för att förhindra bullerskador. Hindrar också partiklar att komma in i öronen

Gasmask
Gasmask / Munskydd

Här har vi min väl använda Sundström mask med utbytbart filter. Jag har ett pappfilter när jag slipar, och ett kolfilter anpassad för lackering och lösningsmedel när jag lackar. Man kan även kombinera båda två. Extremt viktigt att skydda sig mot farliga ångor osv.

Vinkelslip
Vinkelslip

Vinkelslip är också ett måste när det gäller rostlagning. Du använder den till kapning, roterande stålborste samt när du slipar ner svetsfogar.

Kapskiva
Kapskiva

Absolut nödvändig! Den här använder du till att kapa med. Köp gärna minst 10 st, och av ett lite dyrare fabrikat, som i det här fallet Dronco. Jag använder 1 millimeters skivor då de kapar fortare. Dock så slits dom ut fortare också, men dom underlättar arbetet. Är du nybörjare så kanske du ska köpa lite tjockare.

Sliprondell
Sliprondell, flapdisc

Sliprondell även kallad flapdisc. Den här använder du för att slipa ner svetsfogar och ytrost. Du kan även få en riktigt fin yta om du går upp i kornstorlek. När det gäller att slipa ner svetsfogar använder jag kornstorlek 40, då det avverkar snabbt utan att bli för varmt. Blir det för varmt kan plåten slå sig.

Hammare
Hammare

Hammaren är väldigt bra att ha när du riktar plåt och letar rosthål. Passformen är sällan hundra procent när man köper plåtdelar, så lite lätta knackningar är ibland helt nödvändigt. Kulhammare är också väldigt bra att ha.

Roterande stålborste
Roterande stålborste

Roterande stålborste är inget måste, men underlättar arbetet avsevärt. Däremot så är ett skyddsvisir nästan ett måste i kombination med den här. Trådarna kan släppa i bland och far iväg som projektiler. En kväll när jag stod och borstade tänderna så såg jag en tråd sittande i halsen.

Svetsaggregat
MAG svets

Kallas nästan uteslutande för migsvets. Det korrekta namnet är dock Magsvets. Jag använder mig av en ESAB OrigoMag C170 som syns på bilden, jag tycker det fungerar mycket bra. Finns ju billiga varianter utan gas, men en sådan rekommenderar jag inte. Jag köpte en mindre gasflaska till som man inte behöver betala hyra för

previous arrow
next arrow
Shadow